Disciplines


Taekwondo betekent letterlijk: 'manier van voet en vuist'.


'Voet'
en 'vuist' staan voor de belangrijkste technieken van taekwondo: trappen in alle variaties op borst- en hoofdhoogte. En vuisttechnieken, met stoten als aanvalstechniek en vuistblokken ter verdediging.

De 'manier' beschrijft de persoonlijke ontwikkeling, die elke taekwondoka doorloopt. Van witte band naar zwarte band, van leerling tot meester. Maar daarbij draait het nog om meer dan alleen vooruitgang op sportief vlak. Wordt taekwondo op de juiste manier geleerd en uitgevoerd, dan wordt ook het karakter gevormd. Geduld, respect voor de tegenstander, zelfdiscipline en het erkennen van eigen zwakke en sterke punten zijn bijvoorbeeld nog maar enkele aspecten waarmee een taekwondoka rekening moet houden.

Moderne taekwondo combinatie van gevechtsvormen
Taekwondo is van oorsprong een Koreaanse vechtsport, waarvan de geschiedenis vele eeuwen terug gaat. Maar de moderne vorm van taekwondo, zoals wij deze binnen onze vereniging toepassen, bestaat pas sinds de Tweede Wereld-oorlog. Het taekwondo van tegenwoordig is een combinatie van allerlei oud-Koreaanse gevechtsvormen en het Japanse karate. Het verschil met andere oosterse gevechtssporten zit in de zeer geavanceerde been- en voettechnieken. De laatste jaren maakte de taekwondosport een spectaculaire ontwikkeling door, met name op het gebied van de wedstrijdsport. 

Vier disciplines
Taekwondo bestaat uit een aantal disciplines, die binnen onze vereniging allemaal getraind worden. 
Namelijk:

  • Sparring
  • Stijl
  • Zelfverdediging
  • Stepsparring