Sparring

Sparring is een wedstrijdvorm, waarbij twee tegenstanders - door het maken van wervelende traptechnieken, spectaculaire ontwijkmanoeuvres en tegenaanvallen - proberen zoveel mogelijk punten te scoren. Dankzij discipline, strakke regels en het dragen van verplichte bescherming op romp, hoofd, armen, benen en kruis verlopen de wedstrijden veilig. Door de moeilijkheidsgraad en de manier waarop de traptechnieken worden uitgevoerd kunnen punten gescoord worden. 

Voorbeeld: een eenvoudige trap op de romp levert één punt op, een gedraaide trap levert twee punten op. En het aantikken van het hoofddeksel met de voet levert maar liefst drie punten op. Deze hoofdtreffers mogen echter pas toegepast worden bij de categorie Junioren (vanaf 15 jaar). Tijdens wedstrijden word je ingedeeld in categorieën, waarbij gelet wordt op leeftijd, gewicht en graduatie.
Om aan een wedstrijd mee te kunnen doen, moet je de technieken goed beheersen. Tijdens de trainingen wordt veel aandacht besteed aan de technieken en bewegingspatronen van de voeten. 

Taekwondo kan zowel als sportieve recreatiesport, als algemene wedstrijdsport en als topsport beoefend worden. Taekwondo staat sinds 2000 op het programma van de Olympische Spelen. In de periode daarvóór was taekwondo in 1988 en 1992 opgenomen als demonstratiesport tijdens de Spelen.