Stepsparring

Stepsparring is een oefening waarbij een aanvaller en een verdediger opeenvolgend een aantal aanvallen en blokken laten zien. Door het beoefenen van deze steps wordt de houding, het voetenwerk, blokverdedigingen en stoot- en traptechnieken van de taekwondoka geperfectioneerd.

Stepsparring wordt beoefend in 1-Step, 2-Steps en 3-Steps. De ene persoon valt aan, veelal met een directe stoot (of meerdere trappen of stoten bij de 2- en 3-steptechnieken) terwijl de ander hierop een verdediging maakt. De afweer kan met de hand, de voet en zelfs gesprongen worden gedaan. Na de verdediging komt er altijd een tegenaanval, zodat de kans op een vervolgaanval wordt ontnomen en de aanvaller wordt uitgeschakeld. De staptechnieken worden geoefend zonder met elkaar contact te maken.

Het onderdeel stepsparring heeft een belangrijke plaats in de didactiek van het taekwondo. Voor iedere graduatie zijn er nieuwe oefeningen. Vooral de beginnende taekwondoka kan veel leren uit deze oefenvormen. Door deze technieken regelmatig te oefenen - zowel alleen als met een partner - kweek je een gevoel voor timing, precisie en gevechtsafstand. Maar daarnaast train je met stepsparring ook een snelle krachtige techniek, balans, souplesse en stabiliteit. 

Partneroefeningen dragen ook bij aan zelfbeheersing, coördinatie en respect. Het doel van de stepstechnieken is om op een bepaald aantal aanvallen verschillende verdedigingen te oefenen. Door deze oefeningen in de trainingen regelmatig te herhalen, wordt het op den duur een automatisme. Tijdens het sparren zal dit automatisme je inzicht in de aanval en de verdediging vergroten en de benodigde reactietijd verkleinen. Hiermee vergroot je de kans om de aanval goed te verdedigen en over te nemen aanzienlijk. Dit is vooral belangrijk in situaties die je niet onder controle hebt.