Stijl

Stijlfiguren lopen is voor iedere taekwondoka een verplichting als je deel wil nemen aan de geupexamens. Voor ieder examen moet je een nieuwe stijlvorm (poomsae) aanleren. Een stijlvorm is een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander, waarbij je in een vast patroon aanval- en verdedigingstechnieken uitvoert. In principe is dit een demonstratie van de controle van de technieken.

Benieuwd naar hoe de eerste acht stijlvormen precies gaan? Bekijk dan eens het volgende filmpje.

Wedstrijden

Stijlvormen is naast sparring de andere wedstrijdvorm binnen taekwondo. Tijdens de Poomsae-wedstrijden ligt de nadruk - naast een perfecte uitvoering van trappen, stoten en verdedigingen - op concentratie, balans, snelheid en kracht. Daarnaast wordt in de waardering ook rekening gehouden met harmonie, ritme, soepelheid en dynamiek. 

Jury
Deze wedstrijden worden door een jury beoordeeld. In iedere ronde worden een of meerdere stijlvormen uitgevoerd. De stijlvormen worden door de juryleden gewaardeerd door het toekennen van punten voor techniek en de presentatie van de stijlvorm. De presentatie van de uitgevoerde vorm is het belangrijkste in de waardering. Uit de demonstratie en de houding moet een gevechtsinstelling blijken (overtuiging, levendigheid, geloofwaardigheid). 

Stijlvormen kunnen individueel, maar ook in teamverband uitgevoerd worden. Dit zijn dan de paren (man en vrouw) en teams (drie mannen of vrouwen). In het teamverband wordt naast het bovenstaande ook nog eens gelet op de synchroniteit van de technieken. 

Poomsae kan als sportieve recreatiesport, maar ook als algemene wedstrijdsport en als topsport beoefend worden.